Dat is de waarde van het kapitaal dat u heeft opgebouwd in het beleggingsdeel van uw beleggingshypotheek. Deze waarde krijgt u uitgekeerd op het moment dat u uw beleggingshypotheek beëindigt. Het is ook de uitkering die u ontvangt bij voortijdige beëindiging van een gemengde levensverzekering. Het bedrag dat u ontvangt kunt u gebruiken om (een deel van) uw hypotheek af te lossen.
De belastingaftrek betekent dat u bepaalde gemaakte kosten van uw bruto-inkomen mag aftrekken. Hierdoor krijgt u een deel van de normaal te betalen belasting terug. Wat precies uw belastingvoordeel is hangt af van de hoogte van uw inkomen.
Een bestemmingsplan is bindend voor burgers. Dit plan bestaat uit een plankaart, bebouwingsvoorschriften, een toelichting en een exploitatieopzet.
Op de plankaart kan een koper van een woning zien welke bestemming het perceel heeft dat de koper gaat kopen. In de bebouwingsvoorschriften staan bouwmogelijkheden en bestemmingen in dat gebied aangegeven en verder beschreven (zoals de goothoogten, de inhoud van de bouwwerken, de rooilijnen, de bebouwingsintensiteit etc.
Dit betekent dat anderen (zogenaamde derden) bepaalde rechten hebben op het gebruik van de grond en/of bebouwing.
Een erfdienstbaarheid staat in het eigendomsbewijs van de woning vermeld.
Voorbeelden zijn: het recht van overpad, uitrit, het gemeenschappelijk gebruik van leidingen.
De executiewaarde van een woning is van belang op het moment dat een eigenaar van een woning de verplichtingen uit de hypotheekovereenkomst (rente en aflossing) lange tijd niet nakomt. Dan volgt meestal een gedwongen verkoop.
De executiewaarde is het bedrag dat de onroerende zaak bij gedwongen verkoop vermoedelijk zal opbrengen. Helaas klopt deze waarde vaak niet omdat woningen op veilingen veelal onder de executiewaarde worden verkocht.
Makelaars in Nederland kunnen zich bij een franchiseorganisatie aansluiten door onder dezelfde naam en voorwaarden samen werken. De franchiseorganisatie heeft strenge toelatingseisen.
Belangrijke redenen waarom steeds meer makelaars voor franchise kiezen zijn sterke marketing door bundeling van gelden, delen van kennis, kostenbeheersing en de landelijke uitstraling.
Onder inboedel wordt verstaan alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding behoren van verzekeringnemer en haar/zijn in gezinsverband
Verzekering tegen de financiële gevolgen van schade (door bijvoorbeeld brand, waterschade, diefstal, etc.) aan roerende zaken (alles van enige waarde dat zich in huis bevindt).
Een milieuclausule wordt vaak in overeenkomsten opgenomen. Dit sluit aansprakelijkheid van de verkoper uit wat betreft de bodemgesteldheid en eventuele saneringsverplichtingen die daar uit kunnen voortvloeien. Iedere aansprakelijkheid van de verkoper voor bodem- en/of grondwaterverontreiniging wordt uitgesloten.
De koper kan de verkoper niet voor enige vorm van bodem en/of grondwaterverontreiniging aanspreken. Dit kan alleen als er sprake is van een verwijtbaar toerekenbaar handelen, nalaten of verzwijgen van de verkoper zelf.
Als een woning niet die eigenschappen heeft, die men van nieuwe(re) woningen kan verwachten, wordt vaak een ouderdomsclausule opgenomen in de koopakte.
Een voorbeeld is de volgende passage: "de koper verklaart ermee bekend te zijn dat de woning meer dan 70 jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit mogen worden gesteld aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe(re) woningen. Tenzij de verkoper de kwaliteit ervan heeft gegarandeerd, staat hij niet in voor de funderingen, leidingen voor de elektriciteit, water en gas, de riolering en de aanwezigheid van doorslaand of optrekkend vocht."
Overdrachtsbelasting is de heffing van de overheid die (veelal) de koper van een woning moet betalen bij aankoop. De overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment 2% van de marktwaarde. In de volksmond wordt het ook wel de Verhuisbelasting genoemd. Wanneer koper een woning onder de marktwaarde koopt, kan koper toch een hogere aanslag krijgen.
Wanneer in een overeenkomst BTW is opgenomen - en dat is meestal zo bij een nieuwbouwwoning - hoeft koper geen overdrachtsbelasting te betalen omdat de overheid dan al belasting int via de BTW.
De Startersregeling is een initiatief van gemeenten en de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Het doel van de starterslening is het stimuleren van het eigenwoningbezit, bijvoorbeeld bij verkoop van woningen door woningbouwcorporaties maar ook bij nieuwbouwprojecten. De lening wordt door de gemeente verstrekt via het SVn. SVn beheert per deelnemende gemeente een revolverend fonds.
De starterslening is een flexibele lening die mee beweegt mee met de inkomensontwikkeling van het woningkopende huishouden. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. Doordat de Starterslening wordt verstrekt onder Nationale Hypotheek Garantie lopen de gemeenten geen risico. Ook de ontvangers van de Starterslening lopen door de Nationale Hypotheek Garantie geen onaanvaardbare risico's.
In een aantal gemeenten heeft u een woonvergunning nodig om er te kunnen wonen. Dat geldt voor huizen beneden een bepaalde koop- of huursom.
Deze vergunning krijgt u van de gemeente wanneer u aan een aantal voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld woonachtig of werkzaam bent in de gemeente of in de regio.